Rationell egoism vs. irrationell ”egoism”

Det finns de som säger att det inte finns några altruister, att alla egentligen är egoister. Det är ett påstående som inte stämmer för fem öre. Det grundläggande felet många begår är att de inte gör någon som helst skillnad på motiverat handlande och egoistiskt handlande. De gör med andra ord ingen skillnad på det faktum att en altruist t ex kan vilja uppoffra sig själv för andra och det faktum att handlingen i sig själv faktiskt inte tjänar dennes egenintresse.

Vad som är i någons egenintresse eller inte avgörs inte av vad människor vill eller av vad människor känner. Nej, det är en fråga om fakta om vad som tjänar vårt egenintresse och bara genom att se till fakta kan man rent objektivt avgöra vad faktiskt som ligger i vårt egenintresse och vad som inte gör det.

Att vara egoist är inte, som många tror, det enklaste som finns. Vi kan inte avgöra vad som främjar vårt liv och lycka bara genom att se till de konkreta och direkt observerbara följderna av ett handlande. Varje handling måste ses utifrån sin kontext (att sova i sin säng på natten är bra, att sova på jobbet brukar inte vara så bra) och långsiktigt. En del handlingar och val människor gör har inga synbara konsekvenser förrän i framtiden. Det är bland annat just därför som vi behöver moralprinciper som talar om för oss hur vi ska handla för att leva inte bara idag utan även imorgon.

Igår läste jag i Metro en mycket grotesk historia från Frankrike. Den fungerar på flera plan som en makaber illustration av varför det här med att vara egoist inte alltid är så enkelt som det verkar. Den fungerar som en perfekt illustration på varför sann egoism kräver hänsyn till långsiktighet, något som endast kan uppnås med hjälp av rationella principer. Jag tänker med detta exempel som bakgrund i kommande blogginlägg diskutera vilka dessa principer är.

Det handlade om en familj som helt höll på att duka under på grund av föräldrarnas enorma irrationalitet. Paret ville låtsas som att de var rikare än vad de var. De ville vara rika, men de ville inte arbeta för sin rikedom. Det vill säga, de ville ha frukterna av hårt arbete, utan att behöva arbeta. Så vad gjorde de? De såg till att leva på krediter. De sökte ett 20-tal krediter. De hade ca 15 kreditkort och tio bankkonton.

Vid en första anblick kan detta framstå som om vårt par drivs av ett ohämmat egoistiskt begär efter en högre levnadsstandard. Men tjänade deras handlande deras objektiva egenintresse? Låt oss se vad som hände: ”Till slut sprack bubblan. Paret kunde inte längre betala sina skulder, bankautomaterna började sluka korten när de försökte ta ut pengar och skuldsaneringen misslyckades.” (Metro, 2005/10/18).

De försökte leva i en lögn. Men det var, som alltid, dömt att misslyckas. Man kan inte vinna i ett krig mot verkligheten. Så när deras bankautomaterna började sluka deras kort var det som om deras egna lögner exploderade dem i ansiktet. Egoistiskt så att det förslår, eller hur? Uppenbarligen inte, nu är ju hela familjens ekonomi förstörd.

Man skulle ju kunna tro att historien skulle sluta här. Men det gjorde den tyvärr inte. Paret hade nu försatt sina barn i en hopplös ekonomisk situation, därför bestämde sig paret för att de skulle mörda sina barn och därmed dra med dem i skiten som de själva hade skapat. Men notera att motivet för att mörda sina barn var altruistiskt. De gjorde det för att de inte ville att barnen skulle behöva lida av deras misstag (!). Bara med altruismen kan man komma undan med sådana rationaliseringar!

(Föräldrarna försökte mörda sina barn med en insulinöverdos. En av familjens fyra döttrar dog, de andra överlevde tack och lov. Nu riskerar föräldrarna livstidsfängelse.)

Det finns mycket mer att säga om denna berättelse, därför tänker jag återkomma med fler kommentarer imorgon.

En reaktion på ”Rationell egoism vs. irrationell ”egoism”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.