Varför allt detta väsen?

Varför blir det så mycket väsen när president George Bush häver ur sig en sådan sak som att ”intelligent design” borde läras ut sida vid sida med evolutionen i biologiundervisningen? The San Diego Union-Tribunes ledare ger oss en förklaring: ”There is no question that tens of millions of religious Americans are alienated by our culture’s coarseness. Many feel the idea of separation of church and state has turned into government hostility toward those of faith. Given their disaffection, it’s no surprise that these millions are trying to force a new balance between religion and secularism in public life.”

Eller på ren svenska: det handlar om att det finns någonstans mellan 20-60 miljoner kristna fundamentalister i USA, som vill göra USA till en teokrati i syfte att skapa ”balans” mellan religion och sekularism i det offentliga livet. Så medan Bushs uttalande får dessa att börja jubla, får det såna som mig att reagera genom att bli förbannade, för att inte tala om djupt oroliga över USA:s framtid.

Idag medan det fortfarande finns religionsfrihet i USA (även om den håller på att undergrävas av Bushadministrationen), så är det vad jag vet tack och lov inte lagligt att indoktrinera elever i den offentliga skolan i religiösa budskap av ett eller annat slag. Det förekommer rätteligen undervisning om de olika världsreligionerna, men det är inte samma sak. Det är på grund av detta faktum som många kreationister och kristna fundamentalister i allmänhet har i decennier försökt avskaffa eller i varje fall underminera religionsfriheten till den ringa grad att de kan lagligen börja indoktrinera barn i sådana saker som Bibelns skapelseberättelse. Som jag har förstått det har de för det mesta misslyckats med detta, men det finns olyckligtvis även några undantag. Så de kristna fundamentalisterna insåg att de behövde bli lite smartare, så de skapade en ”trojansk häst”: ”Intelligent Design”.

”Intelligent Design” är inte, har aldrig varit och kommer aldrig att bli ett vetenskapligt alternativ till evolutionen. Det är inte ens en hypotes. ID bygger på ”oskyldiga” och retoriska frågor som: ”Är inte livet alldeles för komplicerat för att vara resultat av naturens nyck?” och: ”Tyder inte livets enorma komplexitet på att livet måste ha vara verket av en intelligent designer?” Till att börja med utgör hela resonemanget en enda stor motsägelse av typen självuteslutning: Vem skapade denna ”intelligenta designer”? Om så, måste då inte denna ”intelligenta designer” också vara en väldigt komplicerad varelse som även den måste vara verket av ännu en ”intelligent designer”? Eller som dr Keith Lockitch uttryckte det: ”One does not explain complexity by dreaming up a new complexity as its cause.”

Men den kristna högern nöjer sig naturligtvis inte bara med att elever diskuterar ”intelligent design” på skolrasterna. De vill specifikt att ID ska föreläsas med respekt, sida vid sida med evolutionen. Varför? Just eftersom man vill ge eleverna intrycket av att ID har samma vetenskapliga status som evolutionen. Om den kristna högern lyckas komma undan med det lär Bushadministrationen vara den avgörande faktorn – och om de kommer undan med det, vad kan de då inte komma undan med?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.