Henrik Unné har skrivit ett nytt inlägg på sin blogg. Denna gång handlar det om varför jordens naturresurser är praktiskt taget oändliga:
…lyckligtvis har miljöaktivisterna fel när de hävdar att resurserna är ändliga. Hela jordklotet är en enda gigantisk sammanpressad hop av naturresurser (som ekonomen George Reisman uttryckte det). Det gäller ”bara” för människorna att ta reda på hur alla dessa resurser ska kunna utvinnas och användas till att förbättra människornas liv.
Jordens naturresurser kan räcka hur länge som helst om människor fortsätter att utveckla medel till att dra nytta av materian som jordklotet utgörs av. Allteftersom den vetenskapliga och tekniska utvecklingen fortgår ökar
mänsklighetens bas av användbara naturresurser. Detta sker på ett otal olika sätt.Ett sätt är att utvecklingen av gruvtekniken gör det successivt möjligt att dra nytta av mineralfyndigheter som ligger allt djupare i jorden. På 1800-talet var gruvtekniken sådan att det var möjligt att utvinna mineraler som låg högst kanske 200 meter under jordytan. Idag har gruvtekniken utvecklats så att människor kan utvinna mineraler som ligger 2000 meter eller mera under jordytan. Bara det innebär cirka ett tiofaldigande av mängden mineraler som mänskligheten kan dra nytta av.
Läs fortsättningen här.
[…] myten om “jordens begränsade resurser” och människans “överexploatering”, vill jag avsluta med an briljant konkretisering av George […]