Nationaldagen, värd att fira?

I morgon är det vår nationaldag. Ska vi fira det? Det finns väl ändå inget att fira? Eller? Om någon, och jag är allvarlig nu, vill ge mig en anledning att fira nationaldagen, då tar jag gladeligen emot den. Men som det ser ut just nu kan jag inte komma på något skäl.

Ett skäl att fira Sverige är ju att vi inte är Iran. Men jag menar. Det är ju lite fel premisser för att fira något. Det är som att ha en fest, dagen i ära, bara för att man inte har blivit överkörd. Går du runt och tackar folk du möter på gatan för att de inte har slagit ned dig? Skulle inte tro det.

Inte ens socialdemokrater kan ju med gott samvete fira nationaldagen. För det första har de inte längre makten. Bara det lär göra att de är på ett alldeles för dåligt humör. För det andra har de ju redan haft sin helgdag (första maj). För det tredje har Sverige enligt deras egna retorik blivit ett mycket sämre land sedan de förlorade makten. Är detta något att fira över? För det fjärde: även när de hade makten var de stolta men ALDRIG nöjda!

Vi i Sverige har få skäl att vara nöjda. Visst, vi kan väl dra en lättnande suck över att vi än så länge inte lever i Tredje världen. Men vi är ju redan Nordens Mexiko. Svenskar söker sig till Norge och Danmark för jobben och de högre inkomsternas skull.

När jag berättar för folk, framför allt släkt och vänner, hur saker och ting förhåller sig i andra länder jämfört med Sverige är det ofta väldigt svårt för dem att tro på det jag säger. De har blivit så vana vid sakernas tillstånd i Sverige att det bara framstår som ”science fiction” i deras öron.

Visste du förresten att i Island, som numera är en ekonomisk oas, är arbetslösheten på mindre än 2%? Det var inte höga skatter, regleringar och bidrag som åstadkom det. Det var tvärtom sänkta skatter och en avreglering på arbetsmarknaden som åstadkom det. När svenskar hör sådana siffror brukar de reagera ungefär de som ryssar som hörde talas om och senare fick uppleva de amerikanska köpcentrumen.

I bästa fall kan regeringens politik hejda denna utveckling. Avskaffandet av förmögenhetsskatten är ett mycket bra steg i rätt riktning. Men detta räcker inte. Det räcker inte för att få fram fler jobb. Men det kanske räcker för att vi åtminstone ska ha något att fira på nationaldagen. Eller vad säger du? Annars lär jag snarare spendera nationaldagen åt att plugga inför tentan på torsdagen.

3 reaktioner på ”Nationaldagen, värd att fira?

  1. Två skäl att fira:

    1. Att vi har så snygga tjejer relativt till andra länder.
    2. Att vi inte har några giftiga ormar.

    Alltid något! Seriöst, jag ska verkligen inte fira…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.